sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Tähteistä ruokaa

Mm. Vuoden mutsi -blogissa on keskusteltu siitä, miten ruuan (tai raaka-aineiden) jämien poisheittämiseltä voi välttyä. Koska viikonloppuni on pitkälti kulunut ulosmenoa ja kauppareissua vältellen, olen kunnostautunut nyhjää tyhjästä -tyyppisessä ruuanlaitossa. Ajattelin siis osallistua keskusteluun julkaisemalla viimeisimmät jämäruokani kyseenalaiseksi inspiraatioksi:

Jääkaapissa lauantaina (eli ainekset, joista piti hankkiutua eroon):
puoli purkkia rahkaa
avattu tomaattipestopurkki
aamiaisesta asti pöydällä nahistuneet tomaatinviipaleet
purkillinen ranskankermaa, jonka parasta ennen -päiväys oli jokunen päivä sitten.

Lisäksi löytyi kokonainen paketti fetaa, avaamaton mozzarellaraastepussi sekä purkillinen chilitonnikalaa.

Näistä syntyi:
suolainen piirakka. Samanlainen pohja kuin tässä, mutta vähemmällä rahkalla. Laitoin tomaattipestoa pohjan päälle muiden täytteiden alle, ja korvasin munamaidon creme fraichella. Päälle hiukan juustoraastetta. Tuli oikein hyvää.

Tarinan opetus: suolaiseen piirakkaan on hyvä upottaa mm. rahkaa, kermaviiliä, smetanaa ym. maitotuotteita; kalaa tai lihaa; pieniä määriä tomaattia (myös aurinkokuivattuja), pinaattia, oliiveja, sieniä, kaikenlaisia juustoja jne. Täytteeksi riittää tosiaan yllättävän pieni määrä mitä tahansa makua antavaa. Muna tai pari sopii myös täytettä kuohkeuttamaan. Juustoraastetta ei tarvita jollei satu olemaan saatavilla.

Jääkaapissa sunnuntaina:
päiväyskriittisiä kananmunia (olen vahingossa ostanut paketin vaikka vanhakin oli käyttämättä).
eilen avatut juustoraastepussi ja fetapaketti (fetaa jäi vain vähän, raastetta paljon)
purkki marinoitua lohta (olen hurahtanut siihen silakkamarkkinoiden tunnelmassa ja nyt kukaan ei tätä syö)

Näistä syntyi:
munakas. Paistoin ensin lohen, ja lisäsin sitten fetan jämät ja 4 munaa haarukalla kevyesti vatkattuna. Juustoraasteen lisäsin munakkaan pinnalle. (Voisi tietysti argumentoida, että kallis kilohinta munakkaaseen käytetylle lohelle, mutta parempi kai käyttää se johonkin kuin saattohoitaa sitä ensin jääkaapissa pari kuukautta ja sitten heittää pois... )

Tarinan opetus: munakkaasta saa helposti ja nopeasti täyttävää ruokaa, kun sitä höystää esimerkiksi sipulilla, tomaatilla, pinaatilla, sienillä, juustolla, kalalla, kinkulla tms. Myös ylijääneet keitetyt perunat ja porkkanat sopivat hyvin munakkaaseen: paistetaan pienehköinä kuutioina öljyssä ja maustetaan hyvin, ja kaadetaan sitten munakasmassa päälle. Toki jos energiaa ja maitoa riittää, voi ylijäämäaineksista väsätä täytteen suolaisille letuille. Tai jos maitoa on mutta energiaa ei ninkään, voi tehdä suolaisen pannukakun.

Tilanne nyt:
Jääkaapista löytyy vielä puoli pussia juustoraastetta ja vajaa purkillinen tomaattipestoa. Luultavasti käytän ne lämpimiin voileipiin. Samalla pääsen eroon kuivahtaneesta leivästä, joka pehmenee mystisesti puolessa minuutissa mikrouunissa. (En ole koskaan ymmärtänyt miten tämä ilmiö toimii, mutta pääasia että toimii!)


***

Tässä vielä yksi resepti jonkinlaiseen perunapannuun, johon voisi käyttää myös keitettyjä ylijäämäperunoita. Määrät eivätkä aineksetkaan ole niin justiinsa. Kikherneet ovat hyvä lisä melkein ruokaan kuin ruokaan, koska miedon makuisina ne sopivat melkein kaikkeen ja niistä saa proteiinia. (Olen ennenkin tehnyt jämäruokia kikherneistä esim. täällä!)

Perunaa (mulla 8 minikokoista puikulaa, vastaa n. 2-3 isoa perunaa)
Puoli pussia (200 g) pinaattia
1 isohko sipuli
150 g fetajuustoa
200 g kikherneitä
öljyä paistamiseen
1-2 dl vettä
puolikkaan limetin mehu
kasvisliemijauhetta/-kuutio
mausteita: esim. mustapippuria, chiliä, kurkumaa, currya, berberiä... ja suolaa maun mukaan.

Silppua sipuli, pese ja kuutioi perunat, huuhdo pinaatti ja tarvittaessa poista paksuimmat lehtiruodit. Laita öljy kuumenemaan ja lisää jauhemaiset mausteet. Kuullota sipulia hetki, lisää perunakuutiot ja paista tovi. Lisää kasariin: sopivasti vettä, kasvisliemiainekset sekä päällimmäiseksi pinaatinlehdet. Laita kansi päälle ja jätä hiljalleen kiehumaan, kunnes perunakuutiot ovat kypsiä. Lisää lopuksi kikherneet, fetajuusto sekä limetin mehu. Kuumenna ja tarjoile. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti