tiistai 6. joulukuuta 2011

Lievästi jouluinen retropiirakka

Tämän omenapiirakan pohja on saanut inspiraationsa Muumimamman omenapiirakan ohjeesta ja täytteet jääkaapin sisällöstä. Kuulostaa ehkä epämääräiseltä, mutta on ihan validi tapa kehitellä reseptejä. Ei tarvitse lähteä vartavasten kauppaan, mikä on erityisen kätevää näin kansallisena juhlapyhänä.

Piirakan valtteja ovat vaivattomuus ja pohjan mukavan mausteinen maku. Jouluvibat syntyvät juuri mausteista: kaneli, kardemumma, inkivääri ja vanilja. Omenasoseympyrät vaalealla rahka-alustalla puolestaan näyttävät minun silmiini jotenkin 60-lukuhenkisiltä eli retroilta (ei aavistustakaan miksi). Ehkä se on tuo sininen silikoni.
 
Omenapiirakka pimeässä.
Jouluinen omena-rahkapiirakka
150 g voita tai margariinia
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 dl sokeria
n. 2 rkl vettä
250 g rahkaa
pari tippaa vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
2 dl omenasosetta tai -hilloa

Ota rasva pehmenemään huoneenlämpöön. Sekoita ensin kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa ja sitten vaivaa ne (käsin) rasvan kanssa taikinaksi. Lisää loppumetreillä vesitilkka ja sekoita tasaiseksi. Painele vuoan pohjalle, apuna voi tarvittaessa käyttää kaurahiutaleita. Levitä päälle vaniljalla maustettu rahka ja omenasose oman taiteellisen näkemyksesi mukaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti