sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Sateenkaaren värit eli lyhyt oppimäärä havaintojen subjektiivisuudesta

Coloria.netissä on paljon mielenkiintoista väreihin liittyvää asiaa: historiaa, kulttuuria, etymologiaa, fysikaalisia ilmiöitä jne. Sieltä löytyi myös sateenkaariaiheinen artikkeli, johon on koottu mm. eri aikakausilta näkemyksiä siitä, kuinka monta väriä sateenkaaressa on. Tämä osuus onkin varsin hupaisaa luettavaa. Homeros kuulemma kuvaili sateenkaarta yksiväriseksi - sokea miesparka on kenties joutunut julmasti harhaanjohdetuksi :-). Sen sijaan vaikkapa näkökykyisen Aristoteleen luulisi kyenneen laskemaan yli kolmeen...

Kilpailevia näkemyksiä sateenkaaren värien määrästä on esiintynyt kautta aikojen, osittain koska näköhavaintoja on ohjannut tarve sovittaa värien määrä kulloisenkin tarpeen mukaan pyhään kolmiyhteyteen, neljään elementtiin, seitsemään sakramenttiin tms. Värien määrän lisäksi on toki kinattu siitäkin, mitkä värit ovat kyseessä (oma suosikkini on Posidoniuksen purjonvihreä).  Pelin vihelsi poikki kunnianarvoisa Isaac Newton, jonka värimäärittely 300 vuoden takaa on edelleen aikalailla voimissaan. Niin luonnontieteilijä kuin olikin, Newtonkin ilmeisesti lipsahti määrittelyssään lukusymboliikan puolelle:
[--] kunnia seitsemän värin nimeämisestä kuuluu kuitenkin Isaac Newtonille, joka kuvaili seitsemän prisman väriä kirjassaan Optics (1704): punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Newtonia on paljon arvosteltu siitä, että hän ns. tempaisi hatustaan seitsemännen värin, indigon, jotta saisi sen sopimaan maagisten seitsenlukuisten sarjaan [--].
Portsmouth, Dominica. Kuusi väriä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti