tiistai 11. tammikuuta 2011

Makeaa oranssia: tyrnijäädyke

Olisi suuri vääryys jättää mainitsematta sellainen aarre kuin tyrnimarja, kun oranssista kerran on puhe. Seuraava ohje on sitäpaitsi mainio tapa hankkiutua eroon siitä tyrnimehu-pullollisesta, joka asuu jääkaapissa jonkun terveyspuuskan seurauksena (kun on todennut, ettei sitä voi juoda lisäämättä joukkoon desiä hunajaa tai sokeria, mikä ei taas palvele alkuperäistä terveysajatusta...  ihan hypoteettisesti siis jollekin on joskus jossain saattanut käydä näin. Toimitus kiistää kaiken.)

Tämä on ihanan makuinen ja juhlallinenkin jälkiruoka, väriltään kauniin vaalean oranssi (yllätys), lankomiehen reseptistä tuunailtu versio.

Tyrnijäädyke

2 dl kermaa
2 dl luonnonjugurttia
1,5 dl tyrnimehua
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl agaragaria (tai ohjeen mukaan)

Kuumenna tyrnimehu ja sulata siihen agaragar. Sekoita sokerit mehuun ja mehu sitten jugurttiin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen varovasti mehu-jugurttiseos. Tarkista tässä kohtaa sokerin määrä ja lisää tarvittaessa. Kaada seos pakastimenkestävään astiaan tai annosvuokiin (silikoniset ovat hyviä). Tuuppaa pakastimeen odottamaan h-hetkeä.

Jos massa ehtii jäätyä kokonaan (eli olet tehnyt sen ajoissa :-)), muista ottaa se sulamaan hiukan ennen tarjoilua. Kumoa tarjoiluvadille tai annoslautasille ja vie pöytään.

Huom. 1: Jos jäädyke ei halua tulla ulos astiasta, kasta astian ulkopinta kuumaan veteen. Silikonisten kanssa ei tätä ongelmaa ole.
Huom. 2: Jäädykettä on helppo tuunata kevyemmäksi vaihtamalla kerma + vaniljasokeri vispattavaan vaniljakastikkeeseen. Hard core -versioon voisi laittaa turkkilaista jugurttia tavallisen luonnonjugurtin sijaan (tämä on kyllä kokeilematta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti