maanantai 17. tammikuuta 2011

Appelsiinisalaatti x 2

Oranssit ruokalajit eivät näköjään lopu noin vain kesken. Kuvan söpöliini on appelsiinipuuksi kutsutun huonekasvin hedelmä, sen maku ei kuitenkaan varsinaisesti hivellyt makuhermoja: vetinen ja hapan. Varoituksista huolimatta piti kuitenkin maistaa... Seuraavatkin ohjeet kannattanee siis toteuttaa ihan vaan kaupan appelsiineilla, niin tylsää kuin se onkin.

Tänään esittelyssä on otsikon mukaisesti kaksi salaattia, joiden kummankin pääraaka-aine on appelsiini. Appelsiinien kuoriminen kalvottomiksi on vähän työlästä, mutta lopputulos on sitten kaunis ja hyvänmakuinen.  Appelsiinit siis ensin kuoritaan veitsellä hedelmälihaan asti ja sitten irroitetaan hedelmälohkot kalvojen välistä.

Ensimmäinen salaatti on ihan validi ruokalaji ja käy ateriasta hyvän leivän kera tarjottuna. Toinen on makea, jälkiruoka tai juhlapöydän kevyempi tarjottava. Molemmat hyviä :-).

Appelsiini-halloumisalaatti (kahdelle)

2 appelsiinia
Paketti halloumijuustoa
Punasipuli
Puntti rucolaa tai vaikka tammenlehväsalaattia
2 rkl hunajaa
Mustapippuria
Öljyä paistamiseen

Revi salaatti sopiviksi paloiksi laakean kulhon tai annoslautasten pohjalle. Kuori appelsiini (säästä irtoava mehu!) ja paloittele hedelmäliha suupaloiksi salaattipedille. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli. Kuullota sipulia hetki öljyssä miedolla lämmöllä. Älä paista, anna vain lerpahtaa :-). Kippaa punasipulit appelsiinien päälle ja lisää öljyä sekä lämpöä hellanlevyyn. Viipaloi halloumi ja paista viipaleet mukavan ruskettuneiksi molemmin puolin. Odotellessa voit valmistaa kastikkeen sekoittamalla kuorimisen yhteydessä irronneen appelsiinimehun ja hunajan keskenään. Lisää paistetut halloumiviipaleet salaattiin, kaada päälle kastike ja rouhi vielä pinnalle muutama kierros mustapippuria.

Hedelmäinen salaatti (kahdelle)

2 appelsiinia
Tummia (pieniä kivettömiä) viinirypäleitä
Puolikas hunaja -tai verkkomeloni
Pinjansiemeniä

Kuori ja paloittele appelsiinit ja meloni. Halkaise viinirypäleet. Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla teflonpannulla, sekoittele koko ajan koska siemenillä on taipumus kärähtää sillä sekunnilla kun ne jätetään vartioimatta... sekoita hedelmäpalat keskenään ja kippaa pinjansiemenet joukkoon. Valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti